למה האייפון לעולם לא יגיע לישראל

עדכון 3: כמה טוב לטעות.

קודם כל, ברור שהאייפון יגיע לישראל. למעשה, הוא כבר נמצא בישראל, והוא היה כאן פחות או יותר מאז הרגע הראשון. צחי הופמן היה העיתונאי הראשון שכתב עליו ואחרי זה גם לנענע הגיע אייפון אחד, ואני מניח שהיו גם הרבה אחרים.

חוץ מזה, אין לי שום מידע פנימי שאומר שהוא לא יגיע, ואני לא פוסל את האפשרות שאחת המפעילות תתחיל למכור אותו חמש דקות אחרי שאני אעלה את הפוסט הזה (סתם, ברור שאני פוסל, הוא לא יגיע לארץ). אני גם לא מכיר אנשים בתעשייה ובחיים לא שוחחתי עם אף מנכ"ל של חברת סלולר או בכיר מכל סוג אחר (אבל אנשים כאלה ממילא נראים לי תמיד כל כך פשוטים ומשעממים וצפויים מראש, אז אני לא יכול לחשוב מה הם בכלל יוכלו לתרום לנושא).

כמה מהשטויות שנכתבו על האייפון ועל הסיכויים שיגיע לישראל בקרוב או בכלל בשלב כלשהוא היו כל כל מגוחכות ומנותקות מהמציאות, שזה פשוט מטריד ומעציב אותי. כאילו שהסיבה שהאייפון לא נמכר בישראל ברגעים אלו ממש היא שלפלאפון יש רשת CDMA והאייפון עובד ב-GSM, או שעצם הכוונה האקראית של כל יזם ישראלי להביא את האייפון לישראל כמוה כחתימה סופית של אפל על החוזה, או כאילו שידע שמייבאת כמה מוצרים של אפל לישראל בצורה הכי מרושלת שאפשר לדמיין היא השליחה הרשמית והבלתי מעורערת של ג'ובס בארץ הקודש.

לא צריך אפילו להסתכל על האייפון בשביל לדעת שהוא לא יגיע לארץ, וזה גם לא קשור לחוזים עם ספקיות סלולר או לסוגיות של תאימות לרשתות הסלולריות המקומיות (יש בכלל EDGE בארץ?). רק צריך לדעת שאפל היא חברת תוכנה והדבר העיקרי שמייחד את המוצרים שלה זה התוכנות שהם מריצים, ולזכור שישראל פשוט לא נמצאת על מפת העולם שלה – גם לא פלשתינה.

ב-OS X, אפל תומכת בעברית ובכתיבה מימין לשמאל בצורה שולית לחלוטין. המערכת מבוססת על יוניקוד אז היא יודעת עברית רק במקרה, והתמיכה בכתיבה מימין לשמאל כל כך גרועה ומלאה בבאגים שהיא בכלל לא ראויה להתייחסות, וגם היא לא בהכרח פותחה כדי לאפשר כתיבה בעברית כי היא נחוצה גם לכתיבת ערבית. הדבר היחיד שאפל מציעה כסוג של תמיכה בעברית ב-OS X זה שני פונטים עם אותיות עבריות – רעננה ולוסידה גרנדה.

תוכנות אחרות של אפל לא מכירות בקיום העברית בכלל – כמו Pages ו-Keynote, שאי אפשר לכתוב בהן מימין לשמאל.

העובדה שהתוכנה שרצה על מחשבי מקינטוש לא ממש תומכת בעברית לא משנה הרבה, כי התמיכה החלקית מספיקה בשביל הרבה משתמשים, והרבה משתמשים אחרים נהנים מפתרונות צד שלישי שמתקנים את רוב הבעיות עם התמיכה המובנית.

אייפוד לא תומך בעברית בשום צורה וגם לא יתמוך לעולם. ככל הנראה, אפל אפילו מתייחסת בעוינות מפורשת לנסיונות להתאים אותו לעברית – ידע נאלצה לפתח פיתרון מקומי עקום ומגוחך לחלוטין תוך הוצאה כספית גדולה.

העובדה שהאייפוד לא תומך בעברית לא משנה הרבה, כי אפשר להשתמש בו בקלות רבה גם באנגלית כפי שאלפי אנשים בארץ עושים. אפל יכולה למכור אותו בארץ בדיוק כמו שהיא מוכרת אותו בכל מקום אחר בעולם, כי למרות שאנחנו לא קיימים בשבילה אין לה שום בעיה לקחת את הכסף שלנו כל עוד אנחנו משלמים על המחיר של הייבוא.

אבל עם האייפון, כל זה לא יעבוד יותר. במצב הנוכחי שלו, הוא בלתי שמיש בעליל בישראל. ראשית כל, ובניגוד למגוון דיווחים סותרים, אי אפשר להשתמש בו כטלפון מחוץ לרשת של AT&T, אבל את המגבלה הזו יעקפו בסופו של דבר. אפילו שזה יהיה בצורה של האק, זה היה מספיק להרבה מאוד אנשים אם הוא רק היה מאפשר לקרוא ולכתוב בעברית. כרגע, עברית מופיעה כריבועים, וזה כולל אתרי אינטרנט והודעות דואל, וסביר להניח שגם הודעות SMS. הרבה אנשים היו וודאי מסתפקים רק בקריאת עברית, למרות שאני לא רואה את עצמי משלם 600 דולר בשביל מכשיר שלא יכול לעשות 90% מהדברים שאני צריך.

לפי איך שזה נראה כרגע, אפל תמכור את האייפון בכל מדינה רק תוך שיתוף פעולה עם מפעילה מקומית, והיא לא תמכור אותו פתוח לשימוש באופן חופשי בכל רשת. לכן, אפילו אם תמצא הדרך להכנס באופן עצמאי למערכת ההפעלה של האייפון ולהלביש עליה תמיכה כלשהיא בעברית – אפילו רק בשביל לקרוא אתרים והודעות בעברית, ולא לכתוב בעברית – אפל בכלל לא תתחיל בדיונים למכירת האייפון בישראל, בדיוק מאותה הסיבה שהיא לא מאפשרת לפתח לאייפון יישומי צד שלישי.

האייפון הוא כולו תוכנה, והיא כולה סודית וסגורה. פתרונות צד-שלישי לתמיכה בעברית כמו אלו המכוערים והמוגבלים שנמצאים במחשבי כף יד לא יעבדו עליו, כי למפתחים לא תהיה הגישה הנחוצה לשינוי קובצי המערכת. אפל עצמה לא תפתח את התמיכה הנחוצה בעברית, כי אפילו אם היה לה איזה עניין בשוק המקומי, מדובר פשוט בהשקעה גדולה מכדי להצדיק את זה.

זה לא רק תרגום של כל מערכת ההפעלה, זה גם תמיכה בכתיבה מימין לשמאל על כל הקשיים והבעיות הכרוכות בכך, יצירה של מקלדת וירטואלית חדשה לכתיבה בעברית ולימוד של מילון חדש שנחוץ למנגנון חיזוי המילים ותיקון השגיאות, תמיכה בעברית ובתצוגה מימין לשמאל בדפדפן על כל הבאגים שקשורים לזה, ועוד ועוד מיני פתרונות שמחייבים מורכבות גדולה בהרבה מזו שאפל מוכנה להרשות במוצרים שלה. נראה הרבה יותר סביר להניח שישראל תעבור רשמית לשימוש במערכת כתב לועזית מאשר שאפל תפתח תמיכה במערכת הכתב הנוכחית שלנו.

את ההתאמה הזו לא יכולה לעשות חברה מקומית שהיא לא אפל – בדיוק כמו שאת האייפון לא יכולה לפתח חברה אחרת שהיא לא אפל. יש קומץ אנשים בעולם שמסוגלים לפתח ממשק טוב, ומתוכם אולי רק שניים עובדים בתעשיית הסלולר. כפי שזה, אותם השניים עובדים היום באפל. רוב חברות הסלולר עצמן לא מצליחות להוציא מכשירים שיהיו אפילו קצת נוחים לשימוש, אז קשה לראות איך חברה מקומית תוכל להתערב בממשק של טלפון סלולארי וממש תצליח לשפר אותו, שלא לדבר על לא לחרב אותו לחלוטין. במיוחד במקרה של האייפון, נחוצה התערבות כירורגית כל כך פולשנית שהתוצאה לא יכולה שלא להיות גרועה. לא מדובר בהתנשאות אנטי-ישראלית, זה פשוט לא אמור לעבוד ככה. אם כבר, מדובר בהתנשאות ישראלית אנטי-צרכנית, אבל זה כבר משהו אחר לגמרי.

וכאילו שכל זה לא מספיק, אז אם המוצרים של אפל הם כולם תוכנה, אפל עצמה היא כולה שיווק ויחסי ציבור. האייפון ושאר המוצרים שלה הם אמנם מצויינים, אבל הם הם קיימים היום רק בגלל שאפל משווקת אותם כמו מטורפת – עוד משהו שהיא תצטרך לעבוד הרבה יותר מדי קשה כדי להתאים לישראל, בה לדעתי לא שודרה או הודפסה פרסומת של אפל מאז ומעולם.

ואחרי התמיכה בעברית והשוק הסלולרי המקומי המקולקל והשיווק של אפל שלא קיים בישראל, נשארת כמובן סוגיית המחיר. 600$ זה המון בשביל טלפון סלולרי, אבל אנחנו נצטרך לשלם בשבילו לפחות פי 1.5 יותר, וזה מבחינתי כבר ממש סוגר את כל הדיון הזה.

אני שונא להיות טועה, אבל אם יש משהו שאני אשמח לטעות לגביו, זה לגבי האייפון. אין לי כסף בכלל וגם לא צפוי להיות לי בקרוב, אבל כשהאייפון יגיע לארץ עם תמיכה אמיתית בעברית ועם מחיר זהה למחיר שלו בארה"ב (+מע"מ, כמובן), אני אהיה הראשון שיעמוד בתור בשביל לקנות אותו. אני והקטטר.

עדכון: עלה גם בנענע

עדכון 2: למרבה הבושה, שכחתי לגמרי בעיה חמורה נוספת (ותודה ל-Macpire). האייפון תלוי לחלוטין באייטיונז, והוא חסר ערך בלעדיה. אייטיונז החנות היא הדרך היחידה להפעלת האייפון (היחידה בה אפל מכירה), ואייטיונז התוכנה היא הדרך היחידה לסנכרן אותו. החנות של אייטיונז לא קיימת בארץ, ובאשמת מי? חברות התקליטים שנלחמות להשאיר אותה בחוץ, או אפל שלא נלחמת להכניס אותה?

אפל תהיה חייבת לפתור את כל מגוון הבעיות המשפטיות שתוערמנה בפניה כדי להביא לארץ את אייטיונז, רק בשביל לגלות שאף אחד לא יקנה בה כלום, כי היא תהיה הרבה יותר יקרה מהמקומות בהם הרבה אנשים בארץ משיגים את המוסיקה והסרטים שלהם עכשיו.

לא סביר שאפל תהיה מוכנה לוותר על ההפעלה באמצעות אייטיונז, כי היא תצטרך להסתכן בפגיעה חמורה בתדמית שלה עקב שיוך לחברת הסלולר אליה תתחבר, וזה אחרי שממילא יש לה תדמית בעייתית ביותר בישראל – כי היא מעולם לא השקיעה כאן בשיווק ויחסי ציבור. כך, היא גם תאבד את הסימביוזיה שיש בין האייפון והאייפוד לבין אייטיונז, שבמסגרתה המכירות של אלה מסייעים למכירות בזו, ולהיפך.

עוד משהו – החיבור של אפל ל-AT&T עלה ל-AT&T הרבה מאוד כסף, ובכלל לא בטוח שהיא מתכננת להרוויח ישירות מהאייפון בזמן הקרוב. ייתכן מאוד שהתועלת ההיקפית למותג שלה מספיקה בשביל להצדיק בעיני AT&T את ההשקעה של באייפון. האם חברות הסלולר המקומיות יכולות להרשות לעצמן מהלך כזה?

אני מניח שהיו לאפל הרבה הזדמנויות להכנס לישראל, עם אייטיונז, עם תמיכה טובה יותר בעברית במערכת ההפעלה ובתוכנות שלה, עם אייפוד מתורגם לעברית, עם שיווק, אפילו רק עם אותיות עבריות על המקלדות שלה שלא נראות כמו פצע. אבל זה לא קרה מעולם. אני לא רואה למה דווקא האייפון ישנה את זה.

ורק לשם הבהרה – אני לא טוען שהתאמה של האייפון לעברית היא בלתי אפשרית. אני טוען שאפל לא הולכת לעשות אותה. ואם אתם רוצים עוד דוגמאות לחברות גדולות שלא מביאות מוצרים שלהן לישראל, קחו את ה-Xbox וה-Zune – וזו חברה שיש לה בארץ סניף מקומי עם מאות עובדים.

17 תגובות בנושא “למה האייפון לעולם לא יגיע לישראל

  1. אפי פוקס

    מעניין. אבל עדיין, אי אפשר להשליך את כל מה שאמרת על נושא התרגום, המערכת הסגורה והעובדה שישראל היא שבריר של שוק עולמי גם על נוקיה, לדוגמא? (ולתהות)

  2. פינגבאק: שווה קריאה

  3. ranH

    אפי: המערכת של נוקיה לא סגורה – במיוחד לא סימביאן, וגם לא האחרות. הן עובדות עם ספקיות כדי להכניס ולהוציא ממנה דברים כל הזמן. לנוקיה גם יש מקלדות רגילות, ולא וירטואליות, אז אותן לא צריך "לתרגם" באותו המובן. לנוקיה ולכל האחרות יש ממשק די מחורבן ממילא כך שהתמיכה העקומה בעברית נראית רק כמו בעיה שולית.

    אבל בעיקר, נוקיה וחברות הסלולריים האחרות הן "חברות רגילות" במובן שהן מתפשטות ללא אבחנה, מוציאות מוצרים חדשים ללא הגבלה, ומוכנות להסתפק גם במתח רווחים נמוך. אפל היא לא חברה רגילה באף אחד מהמובנים האלה, ובניגוד לנוקיה היא לא עושה דברים רק בגלל שהיא יכולה.

    וחוץ מזה, שנוקיה והחברות האחרות לא ממש נכנסו לשוק בארץ. יש להן יבואנים, ובדיוק כמו אפל, הן שמחות לקחת את הכסף שלנו בלי שתצטרכנה לדעת מי אנחנו וכל עוד אנחנו משלמים את עלויות הייבוא.

    אם הייבואן המקומי מחליט לדחוף איזה מברג לתוך מערכת ההפעלה כדי להוסיף לו תמיכה בעברית, זה לא בהכרח מעניין אותן, כי לטוב ולרע, הן רגילות לסטנדרטים נמוכים בהרבה של שליטה במוצרים שלהן. אם ידע היתה מתקינה את התמיכה בעברית שלה על האייפוד לפני הקניה, הזיכיון לא היה נשאר שלה לזמן רב.

    לכל זה מצטרפת העובדה ההסיטורית שאפל פשוט לא מכירה בקיומה של ישראל, ואני לא יכול לחשוב על סיבה טובה אחת שתהיה לה לשנות את זה.

    לא רק שזה שוק קטן, הוא גם בוגדני ולא מוסרי. זה לא דבר רע, אבל בישראל התאגיד הוא לא קדוש והצרכנות היא לא ערך. אפל נמצאת בישראל רק דרך ידע, כי כך היא לא צריכה לעשות דבר ואנחנו משלמים על הייבוא והתמיכה וכל השאר, ובעניין מכירת הזיכיון, נשמע לי בהחלט אפשרי שהוא פשוט יבוטל לחלוטין במקום לעבור ידיים.

    לנוקיה יש עשרות טלפונים סלולריים, לאפל יש רק אחד.

    הוא לא יגיע לארץ.

  4. אוריאל

    לא מסכים עם חלק מהטענות. אפל היא לא חברת תוכנה בכלל. אפל לא מוכרת לך מערכות הפעלה בקופסת קרטון – היא מוכרת מחשבים, וIPODים. ושירים ב ITUNES.
    כנראה שגרסה מלאה של IPHONE בעברית לא נראה. אבל לחשוב שעוד שנה שנתיים אפל תתחיל למכור מכשירים כאלה שיקבלו איזה SIM שאתה רוצה (כבר היום יש ב IPHONE SIM של GSM, המכשיר אבל מקבל רק סימים של AT&T. אני בטוח שדי מהר ימצאו דרך לעקוף את זה). שלא לדבר על מה שיקרה כשתצא גרסת דור 3, שהרבה יותר מתאים למכשיר הזה ממה שהוא תומך בו היום.
    ויש רשת EDGE, של סלקום. מכשירים כמו הנוקיה 6230 משתמשים בה.

  5. רן יניב הרטשטיין

    אוריאל – היא חברת תוכנה במובן שזה מה שמייחד אותה מהמתחרות שלה. ההגדרה הזו היא ציטוט של ג'ובס.

    תודה על התשובה לגבי ה-EDGE, לא ידעתי את זה. זה גם מסביר איך התחילה השמועה הזו שסלקום מעורבת בהבאתו וכו'.

  6. אורן צור

    אני לא משוכנע. הזיכיון של אפל החליף השבוע ידיים ואני בטוח (מקווה) שזה ישנה כמה דברים בהתנהלות. השינויים במערכת ההפעלה ושאר ההתאמות לעברית הם לא כל כך משמעותיים.

    הערבית, למשל, נכתבת מימין לשמאל ויש מעל מאתיים מיליון דוברי ערבית רק במדינות ערב (אבל לא כולם צרכני גאדג'טים שם) ואני בכלל לא סופר את הערבים באירופה ואמריקה. ההתאמה בכיוון הכתיבה תיעשה במוקדם או במאוחר.

    גם מילון והסתברויות מעבר להשלמת מילים בסמס זה משהו שאפשר לעשות בקלות או לקנות מוכן. זו הבעיה הכי קטנה בהתאמות (למרות שמוטורולה נכשלו בזה כישלון חרוץ).

    זה נכון שישראל היא לא ממש שוק בשביל אפל אבל ברגע שיחליטו שם לפתוח את האייטונס לעולם שמחוץ ליבשת אמריקה ויתרגמו אותו למגוון שפות מוזרות (סינית, יפנית, ערבית, רוסית וכו') יוכלו לתרגם אותו לעברית בעלות נמוכה יחסית, ובטח בעלות שניתן יהיה לגלגל בקלות על הצרכן הישראלי תאב הגאד'טים הנוצצים. אני מוכן להתערב על זה: אם בעוד שנתיים האייפון עדיין יהיה להיט עולמי (דגש על עולמי ולא רק אמריקאי) שלא יתברר כפלופ – אז ישווקו אותו גם בארץ.

    מבחינתי – גם אז לא כדאי לקנות את האייפון. 600 דולר לסלולרי + תשלום מלא על כל דקת שיחה?! פראייר מי שקונה.

  7. צחי אנגל

    השאלה מופנית לרן יניב הרטשטיין,

    היום, 6 חודשים אחרי, אתה עדיין מאמין שהאייפון לא יגיע לישראל?

    דרך אגב, רכשתי אייפון בארהב לפני חודש ב400$ , שזה ממש לא יקר יחסית למחיר סלולרים אחרים פה בישראל, וארגנתי לעצמי תמיכה מלאה בעברית, להוציא פה ושם באגים קטנים.

  8. רן יניב הרטשטיין

    @צחי – נא לקרוא בעיון את הפוסט. המשפט הראשון שלו: "קודם כל, ברור שהאייפון יגיע לישראל". כלומר, אני בטוח שהאייפון יגיע לישראל מתי שהוא, עקבתי אחרי זה במספר טורים של השבוע ברשת, אבל אני חושב שעד שזה יקרה הוא כבר יהיה הרבה פחות מעניין או רלבנטי ממה שהוא עכשיו. הוא תמיד יהיה מעניין ורלבנטי, אבל לא תמיד באותה מידה.

    בכל אופן, אף אחת מהסוגיות שהעליתי בפוסט לא זכתה לפיתרון, ולא נראה שיש מאמצים לפתור אותן. יו"ר iDigital אמר לאחרונה שהאייפון יגיע לישראל כשאפל תחליט להביא אותו. מבחינתי, זה שקול ללאמר שהאייפון לא יגיע לישראל.

    חוץ מזה, תתחדש.

סגור לתגובות.