(זהירות – ספויילרים רציניים למשחק Deus Ex)
בעונג שבת האחרון הופיע קישור לאתר של Church of Google, שמבקש להוכיח שגוגל היא (כלומר She, גם באנגלית) הדבר הקרוב ביותר לאלוהים שאפשר למדוד באמצעים מדעיים. באופן טבעי, ההוכחה המשכנעת ביותר מוצגת כגרף מתוך Google Trends, לפיו מילת החיפוש "גוגל" זוכה ליותר תנועה מאשר כל מילות החיפוש "אלוהים", "ישו", "אללה", "בודהה", "נצרות", "איסלם" ו-"יהדות" ביחד.
זו לא הפעם הראשונה שאני חושב על ההקבלה הזו, אבל הפעם הקשר בין הרעיונות שמוצגים באתר הזה לבין הרעיונות שעלו במשחק Deus Ex מ-2000 הוא הרבה יותר ממובהק. כאמור, צפו לספויילרים רציניים עוד מהמשפט הקודם, ואם אתם חושבים שאתם עשויים לשחק ב-Deus Ex, משהו שכל גיימר חייב לעצמו, פנו לו שבוע או שבועיים והפסיקו לקרוא עכשיו.
Deus Ex הוא שילוב בין משחק פעולה/יריות למשחק תפקידים, ומלבד היותו חוצה ז'אנרים וכמעט בלתי אפשרי להגדרה, הוא גם היה מהפכני בהיקף העולם שלו, ובעומק העיסוק שלו במדעי המדינה, בפילוסופיה, בהיסטוריה ובתיאולוגיה. אין שום דרך לתאר את כל מה שקורה ב-Deus Ex, אבל אפשר לסכם בכמה מילות מפתח: טרור בינלאומי, תיאוריות קונספירציה, ממשלות צללים, אינטלגנציה מלאכותית, טראנס-הומניזם, תודעה קבוצתית, כריית מידע, פרטיות, זכויות אדם, דת, מוסר, קומיקס, חייזרים, ועוד כמה שבטח כבר שכחתי.
מטרת המשחק משתנה מספר פעמים במהלך התפתחות העלילה ותלויה גם בבחירותיה של מי שמשחקת בו, אבל המוטיבים העיקריים שמלווים אותו לכל אורכו ומתבהרים במלואם רק לקראת סופו הם אותן תיאוריות קונספירציה ותיקות שעוסקות בכוחות האמיתיים שמנהלים את העולם ואת חייהם של כל שנמצאים בו, ושזכו ב-Deus Ex לפרשנות עתידנית מרתקת, שהופכת יותר ויותר רלבנטית להווה בו אנו חיים עכשיו.
הדיאלוגים והמונולוגים במשחק קרובים לשלמות, ומצריכים רק מעורבות מינימלית מצד השחקן. הקטעים הרלבנטיים לאלוהות של גוגל הם גם המרתקים ביותר, והם עוסקים בצורך של האנושות במבנה ומרות, ובנסיונות השונים שנעשו במשך השנים לספק את הצורך הזה – הן מצד הצרכנים והן מצד מי שהתיימרו למלא אותו.
רגעי השיא של הדיון הזה מגיעים כשהמשחק מדבר על הצורך של האנושות לא רק להמציא לעצמם אלוהים – אלא גם ליצור אותו בפועל. מהבחינה הזאת, וגם מבחינת העיסוק בטראנס-הומניזם ובתודעה קבוצתית (שזוכה להרחבה במשחק ההמשך המאכזב), Deus Ex מזכיר קצת את Neon Genesis Evangelion, אבל הוא הרבה פחות אישי וכואב, וגם הרבה יותר נגיש (למרות שמידת המחויבות שהוא מצריך לא פחותה בהרבה – כדי לחוות את המשחק במלואו, נדרשות עשרות רבות של שעות.)
ויקיפדיה, כמובן, מספקת את הציטוט המוכר ביותר מתוך השיחה החזקה ביותר במשחק, קרוב מאוד לסופו – בין JC Denton (כן, יש לדמות הראשית במשחק ערך בוויקיפדיה – בן כ-1,600 מילה, אם כבר שאלתם) ל-Morpheus, אינטלגנציה מלאכותית שנוצרה כאבטיפוס למערכת איסוף ומעקב כל-יודעת וכל-נוכחת. את התמלול המלא של השיחה הבאתי מאחד קולם סמית', כי הדיאלוג הטוב ביותר שנכתב אי פעם למשחק מחשב ראוי ליותר מציטוט של משפט אחד, מנותק מהקשר:
MORPHEUS: God and the gods were apparitions of observation, judgment, and punishment. Other sentiments toward them were secondary.
JC DENTON: No one will ever worship a software entity peering at them through a camera.
MORPHEUS: The human organism always worships. First it was the gods, then it was fame (the observation and judgment of others), next it will be the self-aware systems you have built to realize truly omnipresent observation and judgment.
JC DENTON: You underestimate humankind's love of freedom.
MORPHEUS: The individual desires judgment. Without that desire, the cohesion of groups
is impossible, and so is civilization.
MORPHEUS: The human being created civilization not because of a willingness but because of a need to be assimilated into higher orders of structure and meaning. God was a dream of good government. You will soon have your God, and you will make it with your own hands.
(ההדגשה של אותו הציטוט שלי)
קצת הפכתי את הסדר בשביל האפקט הדרמטי, כי את השורה-הטובה-ביותר-בכל-הזמנים ממשחק מחשב מכניס Morpheus קצת לפני המניפסט הנ"ל:
Morpheus: The need to be observed and understood was once satisfied by God. Now we can implement the same functionality with data-mining algorithms.
מצחיק לראות שאותו סמית' כבר שם לב מזמן כמה קל להחליף את השם "Morpheus" בשם "Google.com" בשיחה הזו.
הבעיה העקרונית היא שבשביל להתרשם ממלוא העומק וההיקף של המשחק המדהים הזה, צריך באמת לשבת ולשחק בו – אמנם, כאמור, מדובר כנראה במשחק הטוב ביותר שנוצר אי פעם (אני נוטה להעניק לו מקום שווה לצד Warcraft 3, אבל זו דעה שקשורה יותר לחוויה האישית שלי את שני המשחקים ולא בהכרח לאיזה מדד איכותי יחסי), אבל מדובר גם בהשקעה של עשרות שעות שלא סביר שתראה מוצדקת עבור מי שלא משחקים במשחקי מחשב ממילא. אם זה עוזר, יש אותו ל-PS2, וכך אני שיחקתי בו במקור.
מקור המידע המקיף והשימושי ביותר אודות Deus Ex, מלבד קבוצת הערכים אודותיו בוויקיפדיה, נמצא ב-nuwen.net, בלוג/אתר של סטפאן לאוואווייד (אין מצב שהאיות הזה נכון). בעמוד אינסופי הוא שופך טקסטים שנלקחו ישירות מקובצי המשחק, מכתבות, מראיונות וממקורות אחרים, ומספק פרשנות והסברים להתיחסויות ליצירות ודמויות מהעולם האמיתי ולמשחק וכל מה שעומד מאחוריו בכלל. זה לא יהיה תחליף למשחק עצמו, אבל זו הקדמה מצוינת שתגרה את קצות האצבעות של מי שרק חיכו לסיבה להתחיל לשחק בו, ואפילו יותר עבור מי שכבר שיחקו בו בעבר. סמית' מקשר בפוסט שלו לכמה אחרים, ביניהם תמלול של השיחות במשחק.
למי שתהו, אגב, בפיתוח של Deus Ex 3 לא היו מעורבים וורן ספקטור או הארווי סמית', שהיו אחראיים על שני המשחקים הראשונים (גם השני לא משהו). לפי לאוואווייד, Mass Effect של Bioware הוא המשחק הראשון מאז Deus Ex שראוי בכלל להשוואה.
עוד מצחיק, אבל לא ממש קשור – לפי ויקיפדיה, בחלקים מהמשחק שמתרחשים בניו-יורק, מגדלי התאומים נעדרים מקו הנוף, למרות שהמשחק שוחרר כשנה לפני הפיגוע. ככל הנראה, המפתחים לא כללו את המגדלים משיקולי ביצועים, אבל הצדיקו בינם לבין עצמם את ההשמטה כתוצאה של פיגוע טרור שהתרחש בשלב מוקדם יותר בציר הזמנים של עולם המשחק, לפני שהמשחק עצמו מתחיל.
למרות שאיבדתי אותך בשלב של משחקי המחשב, תודה שעשית לי שוב חשק לצפות באוונג'ליון. כבר זמן מה שאני מחפשת תירוץ ראוי… :)
תקראי קודם את כל מה שעידו הרטוגזון כתב בנושא – המחקר המעמיק ביותר שראיתי על NGE, ועוד בעברית. סגר לי פינות שלא ידעתי שהיו פתוחות בכלל.
http://www.notes.co.il/ido/36211.asp
http://www.notes.co.il/ido/36490.asp
http://www.notes.co.il/ido/36711.asp
קראתי, מעניין מאוד! תודה!
(גם אם עידו לוקח את זה לכיוונים אפילו יותר הזויים מ-NGE עצמו במידה מסויימת)
לי, לעומת זאת, עשית חשק למצוא את הדבר הזה ולשחק בו. נשמע כיף.
אני מתגעגע למשחקים מהסוג הזה.