יומולדת חמש לוורדפרס – סקירה מצולמת של וורדפרס 0.7

לפני חמש שנים (פחות יומיים) שחרר מאט מולנווג את וורדפרס 0.7, הגרסה הראשונה של וורדרפס. מאט השתמש ב-b2/cafelog של מייקל ולדריגי בבלוג התמונות שלו ב-2002, ויצר את וורדפרס כפורק של b2 כשהפיתוח של b2 נפסק ב-2003. מאז, וורדפרס הפכה לתוכנת הבלוגים הנפוצה ביותר, אבל את כל זה כבר ידעתם.

לרגל המאורע, יצאתי לטיול קצר במורד ארכיון הגרסאות של וורדפרס ו-b2, והתקנתי את וורדפרס 0.7.1 ואת b2/cafelog 0.6.2.2. צילומי מסך ועוד אחרי הקישור.


תהליך ההתקנה של b2 לא שונה בהרבה מהתקנה של וורדפרס 2.5.1 – צריך להזין את פרטי ההתחברות לבסיס הנתונים בקובץ ההגדרות, ולהריץ את קובץ ההתקנה שיוצר את הטבלאות:

צילום מסך של התקנה של b2/Cafelog

תהליך ההתקנה של וורדפרס 0.7 חולק לשלבים ונוספו לו הסברים וקישורים לתיעוד ולתמיכה:

צילום מסך של התקנה של וורדפרס 0.7

מלבד האפשרויות לקביעת שם הבלוג וכתובת האימייל שנוספו בסביבות גרסה 1.0 (לפני כן אלו היו משתנים בקובץ ההגדרות כמו פרטי ההתחברות לבסיס הנתונים), תהליך זה נשאר פחות או יותר זהה. כך זה נראה בוורדפרס בעברית 2.5.1:

צילום מסך של התקנה של וורדפרס בעברית 2.5.1

עיצוב ברירת המחדל של b2 היה גרסה מוקדמת מאוד של Classic, ערכת עיצוב שעדיין מגיעה עם וורדפרס באנגלית אבל כבר לא מצורפת לוורדפרס בעברית מאז גרסה 2.0.1. יש בה בר צדדי ברוחב קבוע (בלי תמיכה בווידג'טים, למי שתהו), וטור הפוסטים מתרחב וממלא את כל הרוחב הזמין.

ב-2002 רוב המסכים היו קטנים ורוב הרזולוציות היו נמוכות. היום, מקובל לקבע את הרוחב של הטורים או לפחות לקשר אותם לגודל האותיות, אחרת כשמגדילים את חלון הדפדפן מעבר לבערך 1000 פיקסלים, השורות נהיות ארוכות מדי:

צילום מסך של בלוג חדש ב-b2/Cafelog

בוורדפרס 0.7 נעשו רק שינויים קוסמטיים קלים לעיצוב ברירת המחדל (לרעה, ללא ספק, אבל אז זה בטח היה אופנתי):

צילום מסך של בלוג חדש בוורדפרס 0.7

וורדפרס 1.5.2 היתה הגרסה האחרונה של וורדפרס בעברית שכללה גרסה מותאמת לעברית של ערכת העיצוב Classic. כך זה נראה:

צילום מסך של בלוג חדש בוורדפרס בעברית 1.5.2

מאז, ברירת המחדל ולמעשה הברירה היחידה היתה קובריק של מיכאל היילמן, עם ההדר הכחול שהפך למזוהה כל כך עם וורדפרס בעברית, לטובה ולרעה. היום, רוב הבלוגים החדשים שאני נתקל בהם משתמשים בערכות עיצוב אחרות – מעין תעודת בגרות לקהילה, שכבר למדה איך להתאים ערכות עיצוב לעברית ואף למדה איך ללמד משתמשים חדשים להתקין אותן:

צילום מסך של בלוג חדש בוורדפרס בעברית 2.5.1

לפני שנולד ה-Dashboard (או לוח הבקרה כפי שהוא נקרא בוורדפרס בעברית), המסך הראשי של ממשק הניהול של b2 היה עמוד כתיבת/עריכת הפוסטים. משתמשי ישראבלוג היו מרגישים בו בנוח – הוא הציג את כלי העריכה וכן את רשימת הפוסטים הקודמים בעמוד אחד.

מכיוון שהאפשרויות היו ממילא מוגבלות כל כך אז, זה עדיין לא היה עמוס מדי. אין עורך WYSIWYG, אין טרקאבאקים או אפשרויות לחסימת תגובות ופינגים, אין תגים ואפשר לבחור רק קטגוריה אחת לכל פוסט, אין תקצירים ואין מאפיינים מיוחדים. מילת המפתח, כאמור, היא אין:

צילום מסך של כתיבת פוסט ב-b2/Cafelog

עיצוב ברירת המחדל של בלוגים בוורדפרס 0.7 הוחל גם על ממשק הניהול, ויחד איתו נוספו לעמוד עריכת הפוסט עוד כמה אפשרויות כמו שליחת טראקבאקים ועריכה ידנית של תקצירים:

צילום מסך של כתיבת פוסט בוורדפרס 0.7

העיצוב של ממשק הניהול נשאר איתנו עד גרסה 2.0, אז הוא זכה לעדכון קל:

צילום מסך של כתיבת פוסט בוורדפרסבעברית 2.0.1

עם העיצוב החדש בוורדפרס 2.5, עמוד כתיבת הפוסטים קיבל טיפול קצת יותר מקיף, אבל משום מה הוא עדיין מצליח להראות עמוס למרות שהוא מאפשר להסתיר כמעט את כל האפשרויות הלא נחוצות:

צילום מסך של כתיבת פוסט בוורדרפס בעברית 2.5.1

עמודי ההגדרות של וורדפרס 0.7 ו-b2 זהים, ובשתי המערכות כמעט כל האפשרויות החשובות נמצאות בקובץ ההגדרות (אז b2config.php, היום wp-config.php) ולא בממשק הניהול. לא בדיוק ברור איך המפתחים החליטו אילו אפשרויות צריכות להופיע בממשק הניהול ואילו בקובץ ההגדרות:

צילום מסך של עמוד ההגדרות בוורדפרס 0.7

בגרסה 1.0 של וורדפרס ההגדרות כבר הוצאו מהקובץ b2config.php (למעשה, הקובץ b2config.php נעלם מההפצה, לטובת wp-config-sample.php) והופיעו בממשק הניהול. בוורדפרס 2.5.1, אזור ההגדרות מחולק לשבעה עמודים שונים ועמוסים למדי, ובדרך כלל מתרחב לגודל מפלצתי אחרי התקנת כמה תוספים:

צילום מסך של אזור ההגדרות בוורדפרס בעברית 2.5.1

יש גם כמה דברים שלא השתנו הרבה מאז b2. מלבד הפוסט הראשון והתגובה מאת גברת וורדפרס (מר וורדפרס באנגלית), וכן כמה מהניסוחים בקובץ readme.html, גם עמוד הפרופיל נותר פחות או יותר זהה:

צילום מסך של עמוד הפרופיל ב-b2

הגרסאות האחרונות מציגות בעמוד הפרופיל כמה הגדרות שיחודיות עבור כל משתמש ושדה למידע ביוגרפי, אבל שאר השדות לא השתנו:

צילום מסך של עמוד הפרופיל בוורדפרס בעברית 2.5.1

וורדפרס 0.7 ו-b2 לא תמכו בתוספים או ערכות עיצוב, ולא השתמשו ב-gettext, תשתית הלוקליזציה שמאפשרת את התרגום של וורדפרס לעברית ולעוד יותר ממאה שפות אחרות. האפשרויות להתאמה אישית בממשק הניהול הסתכמו בעמוד עריכת התבנית – היה קובץ אחד לבלוג (index.php), וקובץ אחד לתגובות (b2comments.php):

צילום מסך של עריכת תבנית בוורדפרס 0.7

התמיכה בתוספים הגיעה בגרסה 1.2, יחד עם התמיכה ב-gettext, וערכות עיצוב נוספו בגרסה 1.5. מאז, השינויים בוורדרפס הם יותר אבולוציוניים ופחות רבולוציוניים. וורדפרס 2.5, לדוגמה, כללה אובראול מקיף לממשק הניהול וכלים מתקדמים יותר להעלאה וניהול של תמונות וקובצי מדיה אחרים. וורדפרס 2.6 שמתוכננת לשחרור ב-7 ביולי תציע תמיכה ב-Google Gears לשיפור ביצועי ממשק הניהול וניהול גרסאות לפוסטים:

צילום מסך של השוואה בין גרסאות פוסטים בוורדפרס בעברית 2.6

וורדפרס היתה ענף הפיתוח הרשמי של b2/Cafelog כשהפיתוח של זו נעצר, אבל מאותו בסיס קוד צמחה גם b2evolution – שתומכת בהפעלת מספר בלוגים מהתקנה אחת וכן בכתיבת פוסטים רב-לשוניים. לפי מיטב ידיעתי, b2evolution לא תורגמה לעברית:

צילום מסך של בלוג ההדגמה של b2evolution

צילום מסך של לוח הבקרה של b2evolution

צילום מסך של כתיבת פוסט ב-b2evolution

קישורים נוספים/מקורות

את השחרור האחרון של b2/cafelog אפשר להוריד באתר b2 Cafelog Resource Center. את השחרור הראשון של וורדפרס אפשר להוריד בארכיון הגרסאות באתר של וורדפרס.

(וחוץ מזה, יום מגבת שמח!)

6 תגובות בנושא “יומולדת חמש לוורדפרס – סקירה מצולמת של וורדפרס 0.7

  1. פינגבאק: Happy 5th Birthday WordPress! | WordPressGarage.com

  2. מיכאל

    וזו הזדמנות נאותה לומר לך (שוב ושוב ושוב) תודה על הלוקליזציה של וורדפרס לעברית. יום יבוא ויבחרו בך להדליק משואה בשם קהיליית הבלוגרים :)

  3. השדון האגדי

    גם אם באיחור נוראי, אני מרגיש צורך להגיב.

    רן,
    כן הכבוד על הסקירה המעניינת, תמיד נחמד לראות איך השורשים צמחו ואיך דברים השתנו מתקופה לתקופה.

    ואני כמובן שמצטרף למיכאל שמעליי, תתברך על העבודת התנדבות הזאת למען הקהילה הישראלית. תודה רבה על כל דקה שהשקעת מזמנך הפנוי בשבילנו :)

סגור לתגובות.